Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

27 Ocak 2015 Salı

PSİKOPATİK CİMRİLİK


Cimrilik hastalık değil, bir kişilik özelliği olarak tanımlansa da, insan ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği gerçek. Duygusal, sosyal, psikopatik cimrilik türleri var ama bunlardan en tehlikelisi belki de psikopatik cimrilik.

Psikopatik cimriler başka kişilerle bir alışverişte bulunacağı zaman sanki kendisinden bir parça kopuyormuş gibi rahatsız olduklarını söylüyorlar. Bu kişilerde sosyapatik narsist yapı her haliyle kendini gösteriyor. Bir psikopatik cimri kendinden başka herkese karşı güvensiz hissediyor. Para onun için en sağlam güvence ve her kapıyı açıyor.

Uzmanlar bu cimrilik türünün çocuğun tuvalet alışkanlığı edinirken yaşadığı travmalardan ve yanlış ebeveyn tutumlarından kaynaklandığını belirtiyor. Bu dönemde sıkı kurallara tabi tutulduysa çocuk, tuvaletini uzun tutma, bırakmaktan çekinme veya bilerek bırakmayı istememe gibi tutumlar ortaya çıkarmaya başlıyor. Bu özellikleri ise zamanla karakterine yerleşen, cimrilik, paylaşımcı olmama ve bencillik takip ediyor.

Uzman doktorlar cimriliğin en tehlikelisinin psikopatik cimrilik olduğunu vurgularken, burada cimri kişilik yapısının  zalimlik de içerdiğini belirtiyor. Bu cimrilik türünde kişi, ekonomik güç edinmek için psikolojik baskıların yanı sıra şiddet de uygulayabilmekte. 

Psikopatik cimrilikte, kişi şirketinde çalışanları sömürebildiği kadar sömürüyor, yapabildiği kadar yolsuzluk yapıyor, vergilerini ödemiyor, yalan, dolan, hepsi onda. Bu konuda örnek aramak için herhalde fazla uzağa gitmeye gerek yok. Sonuçta her gün gazetelerde neler okuyoruz...

Cimri insanların ilişkileri ve evlilikleri de sorunlu oluyor. Ancak cimri olan kişi bunu kabul etmiyor. Cimriliklerini "tutumluluk" olarak adlandırmayı tercih ediyorlar.

Kölelik sisteminin temelinde de sosyopatik cimrilik bulunuyor.

EMDR terapisi psikopatik cimriliğin tedavisi için kullanılabiliyor. Hastanın çocukluk dönemine iniliyor. Bu yöntemle en azından sosyopatik nitelikler ortadan kaldırılabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.